I ett pedagogiskt försök att få tjejerna att ha en annan inställning till Brännässlor än den de tidigare haft ( Typ att de ska DÖ om de råkar nudda dem, att man INTE kan gå i närheten, att man INTE kan vara runt dem osv... ) så tycket jag att vi skulle koka nässelsoppa.
Det innebar givetvis att vi var tvungna att PLOCKA nässlorna!
F och K nappade direkt och ivrigt på förslaget och tillsammans gav vi oss ut i "skogen" på vår tomt och började plocka.
Sedan var det kvällsdax för K så hon fick inte vara med på själva beredningen med min egna dotter var med. Efter koket så dekorerade vi med rökt lax och smakade.
Det var underbart gott! Verkligen. Så det blev en skål till grannarna ovanpå, grannar ännu mer ovanpå och givetvis även till den andra lilla kocken K med familj.
Mycket uppskattat och nu ser vi på nässlorna på ett betydligt trevligare sätt.
HÄR kommer receptet, det var superduper.
NÄSSELSOPPA 4 portioner
300 gr Nässlor
4 dl hönsbuljong
4 dl grädde
1 dl vitt vin och Pernod
1 charlottenlök
Torkad fänkål, kummin och anis
Salt o peppar
100 gr rökt lax
Blanchera nässlorna kort i saltat vatten, kyl i isvatten .
Mixa sedan nässlorna m lite vatten till slät o fin mix.
Hacka charlottenlök och sautera den lätt i kastrull
Tillsätt hönsbuljong, vin, Pernod och kryddor
Koka ihop några minuter och tillsätt sedan grädden
Koka färdigt och avsluta med salt och peppar samt red av med maizena om du tycker det behövs. ( jag gjorde det inte )
Tillsätt nässelmixen, strimla lax o lägg i soppan - servera.
En klick Creme Fraiche är givetvis heller INTE fel. Vispa den gärna med lite Pernod så blir det en utsökt smaktillsättare.
Ät och njut, supergott - vi lovar
Ca 6 liter Salubrin gick åt under min uppväxt... :-) H
SvaraRaderaÅhhh,det ser ju skitgott ut!
SvaraRaderaVisade bilden för Ö. Det där ska vi helt klart göra när nässlorna kikar fram här.