29 mars 2011

Björnungarna

Det gör riktigt riktigt ont i hjärtat att förstå att vi inte hade makt nog att låta björnungarna leva.
Det gör även ont att höra o läsa om hur människor blir upprörda över björnens beteende, hur synd det var om pojken osv osv. Självklart var det oturligt för pojken, synd om honom och han hade en otrolig tur samtidigt. Men.... faktum kvarstår - han och hans vänner åkte offpist, jag förmodar på område som INTE tillhör anläggningen.
Jag har oxå åkt utanför pistad backe och vet hur roligt det är men det finns ju egentligen om man ska vara riktigt elak och verkligen dra det till sin spets, bara några få ansvariga och som jag ser det. Föräldrarna. OM nu ungarna åkte på förbjudet område, vilket ju område utanför backe är så blir det till syvene och sist föräldrarna.
Självklart begriper jag att de inte kunde förutspå en sådan här tragisk händelse. Men att björnar lever i skog och mark lixom alla andra djur, att de går i ide, att de föder sina ungar där och i Jämtland börjar de ta sig ut i slutet av april... det är inget nytt och det är naturligt och precis som det ska vara.
Jag kan nog känna att det är människor som åter igen klampar in i djurens knappa och trängda miljö. Var ska de alla ta vägen då vi tar mer och mer plats och kräver mer och mer rättigheter?

Björnmamman agerade helt enligt regelboken. Småkillarnas avsikt var ju inte att krascha in i ett björnide och slita mamma från sina barn så att de skulle svälta ihjäl. Vi kan bara vara tacksamma att det gick så bra för killarna, björnars avsikt är ju inte att döda människor. Men tro fasiken man blir rädd och arg när någon störtar in i ens sovrum där man ligger och skyddar sina 1.5kg barn!

En mycket tragisk händelse som kanske får vara ett exempel i framtiden.
Finns säkert en del av jägarkåren som är mycket nöjda nu iofs.

Hoppas för guds skull att nu mamman får vara ifred för alla nyfikna som ska skida runt för att finna hennes nya vila.


2 kommentarer:

  1. Instämmer helt och hållet. "Man ska låta naturen ha sin gång" säger polisen. Vad är det för naturligt med att ett gäng killar störtar in i ett björnide? Eller med att en man skjuter ihjäl björnungar med ett gevär? Om de nu var så "barmhärtiga" att de avlivade björnarna (istället för att låta dem svälta ihjäl och alltså låta naturen ha sin gång) kunde de väl lika gärna gjort andra ansträngningar för att rädda dem?

    SvaraRadera
  2. Håller med Linn. Helt och fullt!

    SvaraRadera

Tusen tack för att ni lämnar mej en hälsning! Det är kommentarerna som gör bloggen levande. Vill du skriva en rad men inte har ngn egen blogg, välj alternativen "namn" el "anonym" + "publicera". Fyll sedan i den lilla koden som visas i rutan ♥