11 maj 2010

Norrland

Ni vet denna tröttsamma fördom, denna återkommande generalisering och denna eviga följetong som jag kan irritera mig på något så in i bomben. Då det gäller de allra flesta från Svealand och Götaland kan man heller inte få dem att förstå när man påpekar detta. De stirrar oförstående, anser att det är en bagatell och begriper till syvene ändå INTE när jag förklarar att Norrland är en av tre REGIONER som dessutom är 52% av Sveriges yta. Jämtland exempelvis är ett landskap, precis som Skåne är ett. Detta att uttrycka sig i media med: "flygplatsen i Norrland är stängd", eller " vi har åkt skidor i Norrland" etc borde ju verkligen tyda på total ointelligens. Man kan detaljerat precisera geografiska punkter i USA eller Europa men om sitt egna land är man total analfabet.
Jag hade diskussionen senast i lördags på en pub. Även min egna goda vän är inne på samma spår. Hon benämner oxå att "hon är från Norrland", "pratar norrländska" etc. Detta är ju ett litet bevis på att vi på något sätt funnit oss i denna generalisering och jag uppmanar oss till kamp mot detta.
Hittade en text av Björn Wahlin som verkligen spikar fast det jag hela tiden försöker förklara.

Tror ni att den kan få någon av dem jag pratar med att förstå skillnaden?

1000 års förtryck, fördomar och exploatering

”Norrland” är ett uttryck som uppfunnits av den okunniga, eller snarare ointresserade överheten i södra Sverige. Vem fan säger att han eller hon bor i Götaland, eller Svealand, eller kallar sig för götalänning? Därför kan väl vi också få slippa de kollektiva benämningarna Norrland och norrlänning. Grumsbonden och Märstakonsulten slipper kallas för svealänningar i media. Varför pressar man då in människor från en så brokig mängd geografiska, språkliga, dialektala och politiska områden i det svepande begreppet ”Norrland”? Det är precis likadant som när svenskar kallas för ”skandinaver” utomlands. Varken norrlänning eller skandinav eller östeuropé är ju felaktiga benämningar, utan de är bara ett uttryck för okunnighet, att man inte har högre upplösning än så i sin världsbild. Det kan förlåtas när en amerikan kallar oss skandinaver, men om man bor i samma land kan man väl ändå begära att kunskapen ska vara större än så. Det av ”sörlänningar” definierade området Norrland består ju för helvete av nio landskap (Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Medelpad, Ångermanland, Västerbotten, Lappland och Norrbotten), varje landskap med sina kulturområden, sina traditioner och sina dialekter. Vilket för oss över till nästa ämne:

”Norrländska” som korrekt definieras som en grupp dialekter, besläktade sinsemellan. Ändå säger okunniga människor om andra att de talar norrländska — de skulle alltså alltså en grupp dialekter, vilket är en omöjlighet. Norrland innefattar ju tre gamla språk, svenska, tornedalsfinska och samiska (med sina dialekter). I området Norrland finns också många dialekter vilka inte ingår i den norrländska dialektgruppen: från Gävle upp till halva Hälsingland talas sveamål, och i Härjedalen är inte ens dialekten svensk, utan norsk! Ännu värre är det att höra sörlänningar säga hur klingande norrländska t.ex. Bengt Pohjanen pratar — han är ju tornedalsfinne, de har en väldigt ren rikssvenska med tornedalsfinsk brytning!

”Norrlänningar lever på bidragen vi ger!” Jovisst, vi får till synes stora gåvor av statliga pengar från de ”starka och framgångsrika” delarna av Sverige och EU. Då har man glömt hur vårt land har exploaterats genom århundradena (”I Norrland hafva vi ett nytt Indien.” — Axel Oxenstierna.). Malmen som vi hade den tog LKAB och andra, skogen tog Domänverket och vattenkraften stals av Vattenfall. Stora delar av Sveriges export härrör ju från norra Sveriges naturresurser; av den stora mängd pengar som strömmar ut ur våra län kommer det sen tillbaka en liten rännil i form av bidrag. Vi skulle klara oss väl om vi bara finge behålla den rikedom vi har. I sig ett argument för bildandet av en egen republik av exempelvis Norrbottens och Västerbottens län. Norrbotten var på medeltiden ett av de rikaste områdena i Sverige, men det var ju innan rovdriften hade börjat i stor skala.

”Norrland är bara en koloni från södra Sverige, det bodde väl bara lite lappar där innan vi på 1800-talet bebyggde det.” Fel. Till att börja med: Det bodde människor i norra Sverige när Uppland låg under vatten. Det var, kanske, det folk som bebodde hela Europa före indoeuropeernas intåg. Men även svenska stamfäder har bott här väldigt länge. Bor du i Umeå, kan du fara till Olovsdal och se på bronsåldershögarna där, de vill säga oss att vi funnits här länge. Sådana bronsåldersminnen restes av s.a.s. vikingarnas förfäder, d.v.s. våra ”farförfäder”. Dessutom finns det många lämningar från just vikingatiden. Nära Umeå finns ett fält med skeppssättningar, exempelvis vid Innertavle. Ett annat argument för vår sak finner man i språket. Det hävdas nämligen att Norrland låg öde för 1300-talet då en kolonisation från Svealand inleddes. (Det finns arkeologiska data som tyder på att det då flyttade många människor därifrån till norra Sverige.) Men det måste ha bott mycket folk före den inflyttningsvågen, för det är så att längs hela Norr- och Västerbottenskusten är de gamla nordiska diftongerna bevarade. De här diftongerna försvinner från Upplands runstenar och språk redan på 1100-talet, hur skulle då dessa 1300-tals invandrare då plötsligen ha kunnat föra med sig dem?

”Norrlänningar är korkade och tröga”, får vi ofta höra. En intressant beskyllning, nu kan jag inte svara för hela norra Sverige, men det är intressant att beväringar från Västerbottens län flera år i rad har fått högst resultat i landet på det militära IQ-test värnpliktiga får göra vid mönstringen. Dagens Nyheter publicerade en förvånad artikel 22 juli 1996 där de konstaterar att västerbottningen har högst intelligens, bäst kondition, störst muskelstyrka (tillsammans med norrbottningen). Hälsingarna var de längsta och tyngsta. Hallänningen var lättast, klenast (tillsammans med bohuslänningen) och minst begåvad. Rubriken över artikeln löd ”Mönstring klär av fördomarna”.


6 kommentarer:

  1. Tjohooo:)Mycket läsning var det:) Puzz//Agneta

    SvaraRadera
  2. Heja! Vi kan dela på ilskan över detta imbecilla tillstånd i det avlånga landet. Jag kan bli förbannad nästa gång!!! Pynne

    SvaraRadera
  3. Jämtland; jämt och ständut!

    SvaraRadera
  4. Håller med Pynne. Imbecilla! Hade inte kunnat uttrycka det bättre själv!

    Jamtland, Härjedalen, Norrland!

    Som den där gruppen på FB... "Hur stavar man till awesome? N-O-R-R-L-Ä-N-N-I-N-G

    SvaraRadera
  5. Seriöst hörni Jämtar- vi Skåningar blir matade med Norrland hit o Norrland dit, det är inte konstigt att vi får en skev syn på vad som är Norrland.
    TV reklam häromdagen för "Tunnbröd bakat i Norrland"....?
    Jag ifrågasätter inte allt jag hör....till och med i skolan läser vi om Norrlands naturrikedomar, glesbefolkningen i Norrland, Norrländska dialekter och så vidare.

    Det finns säkert miljoner andra missförstånd som vi kan reta oss på om vi orkar!

    Skåne är litet och redan i norra Skåne är naturen helt annorlunda än i söder, över gränsen till Småland så ser husen annorlunda ut - Blekinge med sin skärgård är annorlunda än både Skåne och Småland och allt detta på en liten yta. Norrland är stort som fan rent och naturen är varierad men kanske är det ändå mer enhetligt till natur, sysselsättningar och kynne än i söder? Kan vårt sätt att generalisera ha att göra med det tro?
    Vi skojar och drygar oss om varandra och det tycker jag vi ska fortsätta med - fast jag börjar bli rädd för att dra sura gamla skämt om Norrlänningar för jag vet inte i vilka sammanhang jag ska använda ordet längre...

    "...dä ä bara å bunt ihop dom å schlå ihjäl dem...." :o)

    Ewa du får ordna någon utbildning i geografi, kultur och etnologi för oss sydlänningar, jag anmäler mig direkt!

    SvaraRadera
  6. Ha ha Magdis du har helt rätt men håll med om att just begreppet "norrland" är missbrukat. Det är helt ok att generalisera, gör vi ju alla men att lixom tokprecisera en region och inte en annan och då snackar vi att den regionen man tokpreciserar är 10 mil stor och den man inte gör det om är 100 mil, blir ju lixom helt .... kontstigt.

    Ja e ju inte mot generaliseringen utan mer att man reflekterar över det vida begreppet man slänger sig med. Att säga att flygplatsen i norrland är stängd tex???? Det vore mer logiskt att faktiskt nämna en sådan mening om Svealand för då skulle alla utgå från att det var Arlanda. Men norrlands flygplats??? Vilken av alla är det då man syftar på?

    Så det är själva kärnan jag menar, DEN är lite tokigt och skev o man missbrukar utan att ha en aning om det tror jag.

    Framförallt är det ju VÅRT land, allas land, allas Götaland, Svealand och Norrland. Allt tillsammans.

    Tjipp tjupp o hej

    SvaraRadera

Tusen tack för att ni lämnar mej en hälsning! Det är kommentarerna som gör bloggen levande. Vill du skriva en rad men inte har ngn egen blogg, välj alternativen "namn" el "anonym" + "publicera". Fyll sedan i den lilla koden som visas i rutan ♥