17 december 2011

"MIN" Julafton



Ja, ni vet ju att jag längtar och att jag älskar julen. I veckan frågade en tågvärd mig om hur jag skulle fira jul?

-Ja, jag åker hem som vanligt" svarade jag.
-Ja men hur firar du julen, från morgonen till kvällen alltså? undrade han.
-Tja, som de allra flesta antar jag och hur mysigt som helst....
-Berätta!

Så det gjorde jag.

Min jul börjar med att jag och gumman bilar upp mot Östersund genom vårt land. Vi kör som alltid i ett svep, tankar i Filipstad och Mora beroende på hur tanken är fylld.
Vi har med oss prinskorvar, mackor, frukt, Provivajuice och lite lite godis. Jag suger på min latte i 5 timmar innan jag köper nästa. Resan brukar ta runt 10 timmar och jag har som sport att alltid när jag startar messa en ETA till mina vänner. Mycket sällan diffar det på mer än 5-10 minuter och ofta så glider jag in på gården nästan på minuten.
Säger väl en del om hur ofta jag kört den vägen.... eller hur jämnfort jag kör =)

Nu tror ni att vi inte stannar men det gör vi oxå, Filippa suckar varje gång jag slås av skönheten i vår natur och bara måste ut med kameran. När vi däremot stannar för att fota en kalvfödsel i en hage är hon helt med på noterna =)
När jag kommer till Mora så lossnar allt i mitt inre och jag är oftast tårögd där. Av lugnet, stillheten och ron som griper tag i en. Av Siljans enormt vackra läge med mjukt böljande fjäll som ljusblå höjer sig i fjärran. Och så vet jag att NU går det undan, NU är det "fri fart" och NU är det riktigt nära hem...

På kvällen kommer vi fram till Svenne o Kicki och barnen och hundarna. Vi blir varmt mottagna, det är kvällsfika och mys. De har väntat på oss och Filippa får vara med och klä granen och vi julpyntar huset. Ute ligger snön mjuk, dämpad och vit och i belysningen på granen ute på gården så ser vi att fåglarna inte behöver svälta direkt.
Kvällen avslutar vi med någon god drink, några parti Gin Rummy eller liknande och kommer i säng långt efter midnatt.
En sista kvällspromenad med hundarna och himlen är stjärnklar och magisk och ute är det TOTAL tystnad.
Innan vi kryper i säng bär vi fram alla klapparna. I ett hem där julfetishisterna är lika stora som mig och 4 barn så kan ni bara tänka er antalet. Jag är helt varm av glädje, kan nästan tro att alla paket är till mig..... nära 200 paket och det är oerhört inbjudande. Att få vakna på morgonen och komma ner till detta måste vara underbart för vilket barn som helst, oavsett ålder.

På julaftonsmorgon vaknar vi runt 9 tiden och julstrumpa till barnen och till namnsdagsbarnet såklart =)
Frukosten med risgrynsgröt intas länge och trivsamt. Sedan klär vi oss för den årliga utflykten. Packar pulkor, ryggor och klär på oss varmt och gott. Ut i skogen med hundar, ungar, grannar och vänner. Väl där tänds elden i den lilla gläntan. Hundarna rusar galet runt runt, ungarna åker pulka, skoter, skidor och busar runt. Vi dricker glögg och äter pepparkakor och lussebullar. Så kommer stunden då Svenne läser årets julsaga. Förra året dog varenda tomte på det ena sättet värre än det andra =)
Efter ca 2 timmar ( beroende på temperaturen ) så knatar vi hemåt. Väl hemma blir det ny konstellation av besökare och fikat dukas fram. 7 sorters kakor stoppar inte här och kaffebordet dignar av kakor, bullar, rullrån och krus.

Kanske slinker det även ner en tunnbrödstut med skinka. Barnen brukar få något mataktigt om det gnälls.

Nu börjar det bli dax att börja fixa med maten. Kalle Anka börjar om någon timma och alla ska även duscha och sätta på sig julstassen. Hårfönen surrar, nagelack lackas, duschångan stiger mot taket, morfar tar sig en öl i soffan och hundarna följer varenda rörelse i köket med hoppfulla ögon om att något ska störta mot marken.

Köttbullarna, prinskorven, Janzons, revbensspjällen, omeletten med räkröran, potatisen värms och kokas. Skinka, pressylta, kalvsylta, korvar, pastejer, lax i olika modeller, kalkon, ren, salami, ostar, grynost, sillsallad, ett tiotal sillsorter ( Svanberga, Lime o Koriander, vitlök, tomat, Eivors senapsill, kryddsill osv osv ) romröra, rödbetor, ägghalvor med garnering, hovmästarsås, tunnbröd, vörtlimpa, lutfisk, grisfötter, pate, grönsaker....... tja, ni vet det vanliga underbara och det mesta hemlagat såklart.

Kalle går igång medan vi håller på och när det är slut så sätter vi oss till bords. Faten skickas runt, ölen, nubben, vinet, musten, vattnet fylls upp och alla har sina favoriter. Svenne älskar skinkstut, Kicki Grynosten, Barbro Svanbergasillen, MajBritt sillarna, Christoffer ålen ( som inte följer med i år pga läget för dess existens ) ......

Vi äter i två timmar gott o väl och sedan ska allt plockas undan och nu börjar ungarna vara otåliga. Klockan närmar sig 20-21 snåret och tomten kommer väl?
DÄR! Visst såg vi något smyga omkring därute? En röd skepnad? Filippa är helt till sig och även Towa går igång. Förväntan från hela dagen skapar en nästan statisk glädje och NU bankar det på rutan!
Se, där står han gubben med skägg - VEM kan det vara som klätt ut sig i år? Är Svenne kvar hemma eller har han åkt för att köpa tidningen? Christoffer... skulle han till flickvännen eller hur var det nu? Grannen.... är dom hemma? Vem tusan är det?

Tomten kommer in och har med sig två paket till varje barn, ett paket till varje vuxen och ett paket till varje hund. Så får han sig lite sprit och lullar iväg, nöjd och glad. Är vi bland de sista husen han besöker så kan man vara beredd på det mesta av den glade tomten =)

Nu öppnas det för fullt, det rivs och slits i papper och min vana trogen väntar jag till sist. Jag älskar att njuta av paketen, att se alla andras paket och framförallt att själv följa Filippas öppnande och anteckna så vi kan tacka för alla gåvor hon får.

När sedan paketen är öppnade, alla funnit sin favorit att syssla med resten av kvällen så ska allt städas undan, papper sorteras och så blir det ju lite kaffe, glögg, vin, drinkar och vi fortsätter äta av julgodiset som vi provat hela dagen. Skumtomtar, knäck, ischoklad, tryffel, mozartkulor, kola, lakritskola, risbräck, frukt, dadlar, nötter.....

Kvällen avslutas med Janzon, nattamat, skinkstutar, och så drinkar runt bordet och sällskapsspel. Sängen kallar på oss runt 2-3 snåret och vi lägger oss alla mycket nöjda med dagen.....

Tja, ungefär exakt så går det till... varje år. Och vi ÄLSKAR det!

Tågvärden tittar länge på mig, nästan drömskt och säger..... - Så har jag ALDRIG firat jul. Det skulle verkligen vara häftigt att fira så! Det låter fantastiskt.

Ja, kanske är det inte så att alla firar just så men så gör vi. Tradition är underbart.

Ni då? Hur firar ni julen?

2 kommentarer:

  1. Åh, nu längtar jag till julafton! Här börjar dagen tidigt med att titta i julstrumporna, där finns alltid nya kläder att känna sig juligt fin i. Sen frukost och mys i lugnt tempo. Efter lunch börjar släkten droppa in, "alla som vill får komma"- kör vi med. Middag tillsammans efter Kalle. Strax efter maten brukar det bli paketöppning, vi hoppas att en tomte kommer! Fullt ös under kvällen tills alla åkt hem. När barnen somnat brukar vi pusta ut och tänka att imorgon är det softning som gäller :). typ.

    SvaraRadera
  2. Maria: Låter HELT perfekt! Vi ses snart... kram

    SvaraRadera

Tusen tack för att ni lämnar mej en hälsning! Det är kommentarerna som gör bloggen levande. Vill du skriva en rad men inte har ngn egen blogg, välj alternativen "namn" el "anonym" + "publicera". Fyll sedan i den lilla koden som visas i rutan ♥