06 juli 2011

Frösö Runsten

En bloggkollegas inlägg är värt att sno - alltid bidrar det till lite mer kunskap hos er som inte visste redan =)



Frösön är uppkallad efter asaguden Frö och har varit landskapets centrum från järnåldern fram till staden Östersund grundades 1786.

Runsten lät resas av Östman Gudfastsson någon gång mellan åren 1030-1080. Skriften har man kunnat tyda till:

"Östman Gudfastsson lät resa denna sten och göra denna bro, och han lät kristna Jämtland, Åsbjörn gjorde bron. Tryn och Sten ristade dessa runor".

Det är ganska ovanligt att man omtalar en händelse istället för att utgöra ett minnesmärke av en person. Bron är en föregångare till den gamla Frösöbron och troligen var fästet under den nuvarande Frösöbron. Även vad jag förstått kallad Runudden.

Genom de tusen år som gått sedan runstenen restes har det spekulerats mycket. En sägen från 1600-talet säger att det är STORSJÖODJURET som avbildats på stenen. När skriften på stenen kunde läsas skulle den trollformeln som band odjuret lösas upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tusen tack för att ni lämnar mej en hälsning! Det är kommentarerna som gör bloggen levande. Vill du skriva en rad men inte har ngn egen blogg, välj alternativen "namn" el "anonym" + "publicera". Fyll sedan i den lilla koden som visas i rutan ♥