01 maj 2013

BB för höns





Anki min äldsta barndomskompis ( ja, hon är inte så jäkla gammal ) ska börja med höns för att sälja ägg. Som nybörjare startade hon upp starkt och lade ett helt gäng ägg i kläckningsmaskinen. Både egna och köpta och levererade med posten. Det var en ära att få vara delaktig i denna påskupplevelse. Hedemora, Blomme, vanlig jäkla höna... ja det var en hel del jag fick lära mig om höns, raser och kycklinguppfödning.

Då Anki var ganska så säker på att hennes ovana och oerfarenhet skulle bidra till att ett mindre blygsamt antal kycklingar skulle kläckas så laddade hon på och nära 40 ägg lades i kläckaren...

Det visade sig att hennes kunskap räckte by far och när det hela var klart så hade tre fjärdedelar kläckts och det var ett fasligt pipande.

Helt underbara små varelser och det var en fantastisk upplevelse att få sitta där och se de allra första picken i äggskalen. Vissa var starka och tog sig ut på bara någon timma medan andra krävde en hel natt på sig för att våga sig ut i verkligheten.

Men visst kan ni hålla med om att det var en riktigt riktigt fin Påskpresent vi fick oss!





Efter de allra första små pickhålen så kommer till slut en spricka... 


Det tar ytterligare tid, någon timma... 


Och en blöt liten kropp kämpar och kämpar... 



Till slut är man ute i den varma kläckningsmaskinen och nu återstår några timmar innan man är torr och får flyttas till lådan med de redan kläcka "syskonen" 


Nykläckta små varelser under värmelampan. De ville fort fort upp i min hand då den var varm. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tusen tack för att ni lämnar mej en hälsning! Det är kommentarerna som gör bloggen levande. Vill du skriva en rad men inte har ngn egen blogg, välj alternativen "namn" el "anonym" + "publicera". Fyll sedan i den lilla koden som visas i rutan ♥