04 augusti 2011

Moosegarden























Jämtlands landskapsdjur Älgen kräver givetvis ett besök. Nu har vi varit här i tre dagar och sett älg i tre dagar. Låt vara att de igår var i hägn men en dos älg per dag är viktigt. I skogen i förrgår kväll skådade vi en vacker tjur som vi gissar på ståtade med ca 20 taggar. Lugn och mäktig i skogen.
Killarna o tjejerna igår - Bettan, Beppe, Stig, Henrik, Daniel mfl var också lugna och ståtliga som ni ser.
Besök Moosegarden när ni är här.
Lite kuriosa då: En älg kan springa 65 km/h, hoppa 2.5 meter högt och fejjar sina horn och nu i höst. Då släpper basthuden och hornen blir ståtligt snygga att imponera på brudarna med. Sune ( som driver Moosegarden ) berättar om när de vilda tjurarna kommer till hägnet ( som är 5 km långt ) för att slåss med dem där inne om deras honor så demoleras staketet totalt. Om den vilda tjuren vinner går honorna med honom ut i skogen, om tjuren i hägnet vinner stannar de kvar. Så enkelt! Han berättar även att efter ca 5 timmar kommer honorna tillbaka med ett lyckligt lugn i sina ögon...
Sune producerar älgpapper som görs av bajset, samarbetar med en massa länder och tillverkar pandapapper, elefantpapper mm. I Thailand går ALL vinst till de föräldralösa barnen uppe i Chang Mai området. Det mjölkas och av mjölken gör man ost, "världens dyraste ost" 3000 kr/kg. Mjölken är god, smakar lite som tunn grädde med ett uns av cocos. Av älgen tas oxå till vara på oljan man får från deras feta päls. Man gör olja, tvål mm. Mycket nyttig, sägs vara bra för ex psoriasis. Jag kan intyga den feta mörka oljan då mina händer var helt mjuka och insmorda efter att ha gosat med dem.
På gården finns även en Webkamera där du kan följa älgarna. Nu är man i full färd med att installera en slags fodermaskin där du själv kan gå in på nätet och mata en älg och få ett "kvitto" och foto direkt där det står "Du har matat Beppe" - på gården läses chippet av i nacken på älgen och en viss mängd pellets ( eller liknande ) matas fram till just Beppe.
Igår var ett Fransk filmteam och filmade älgarna och Sune och Beppe gjorde en strålande insats.
Inget snack om att Sune är en innovatör av rang.

1 kommentar:

  1. Tänk, vi bor nästgårds - o har inte tagit oss dit än. jag säger som min gamla träslöjdslärare när vi gjort nåt knas - "VOFF på mej"!!!!!!

    SvaraRadera

Tusen tack för att ni lämnar mej en hälsning! Det är kommentarerna som gör bloggen levande. Vill du skriva en rad men inte har ngn egen blogg, välj alternativen "namn" el "anonym" + "publicera". Fyll sedan i den lilla koden som visas i rutan ♥