05 februari 2012

Nationaldagen 6 februari! Sapmi



I morgon, den 6:e februari firar samerna sin Nationaldag.


Nationaldagen firas till minne av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Det var första gången i den samiska historien som nord- och sydsamer från Norge och Sverige samlades till ett möte för diskutera och belysa gemensamma frågeställningar.

Den samiska nationaldagen infördes 1992 och firades för första gången 1993 i samband med inledandet av FN:s internationella urfolksår i Jokkmokk.


Den samiska flaggan är gemensam för alla samer i Norge, Sverige, Finland och Ryssland.
Cirkeln i mitten är symbol för månen och solen. Solringen är röd medan månringen är blå. Gult och grönt finns också med och dessa färger är vanligt förekommande i den samiska dräkten, den så kallade kolten.


HÄR kan du läsa massor med intressant fakta om du vill. Det finns mycket att lära om vår "urbefolkning" och som ju är en del av vårt Sverige, hela vårt Sverige - även Skåne =)


Jag kan inte annat än gratulera på Nationaldagen till detta vackra folk och deras vackra "folkdräkter"



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tusen tack för att ni lämnar mej en hälsning! Det är kommentarerna som gör bloggen levande. Vill du skriva en rad men inte har ngn egen blogg, välj alternativen "namn" el "anonym" + "publicera". Fyll sedan i den lilla koden som visas i rutan ♥