13 november 2009

Skånska språket

I senaste numret av Turist nr 5 står att läsa att stiftelsen "Skånes Framtid" har påpekat att Unesco infört skånska på listan över hotade språk. Skånska är ju en dialekt, inte ett språk.
För mig känns den dock långt ifrån hotad - vad ska man då säga om Gotländska, Jämtska, Dalmål?
Vet inte riktigt men tror vi har iaf tre språk i Sverige: Svenska, Samiska och Älvdalska. Finlandssvenskar och Tornedalen har väl kanske oxå språk? Men skånska är iaf en dialekt.

Skåningarna är MYCKET duktiga på att framhäva sitt landskap, vara stolta ( nästan högdragna ) och patriotiska. Sedan att det innebär skygglappar för resten av deras land må så vara, det gäller nog de flesta som håller sitt egna närmast kanske.

Vi har iaf en del att lära av skåningarna på den fronten tycker jag. Jag har aldrig hört en skåning säga att det är bättre någon annanstans, att det är billigare i en annan stad, att de har snyggare kläder i Sthlm, att utelivet är coolare på andra orter, att naturen är häftigare...
Det är sällan gnäll här - Vi har mycket att lära i Jämtland.
Jo, de gnäller faktiskt ENORMT över vinter, kyla och allmänt från okt-maj. På ett sätt förståeligt =)

Jag vill tro att det påverkar mer än man tror, att ha en negativ inställning, publicera negativa artiklar, att vilja förbättra genom att alltid jämföra med bättre saker. Nej - håll fanan högt och VAR STOLTA! Jämtskan är oxå ett hotat "språk" och ännu värre - TÅSJÖMÅLET var det mycket länge sedan jag hörde något om.

=)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tusen tack för att ni lämnar mej en hälsning! Det är kommentarerna som gör bloggen levande. Vill du skriva en rad men inte har ngn egen blogg, välj alternativen "namn" el "anonym" + "publicera". Fyll sedan i den lilla koden som visas i rutan ♥