08 april 2013

En helg i Vännäsby

Tåget tog mig norrut mot Vännäsby och goa vännen Camilla m familj Peter, Johan och Alfons. En vän jag lärde känna när jag gick turismutbildningen i förra seklet och vi har hittat varandra igen efter att ha tappat kontakten under många många år.

                                     

Som det otroliga värdpar de båda är så var helgen välplanerad. Jag blev hämtad på stationen och efter lite inköp av specerier och förnödenheter i en känd dryckesbutik så styrde vi kosan mot det mycket varma och hemtrevliga hemmet vid Vindelälvens strandkant. 

Välkomstdrink i form av "Lomumba" och Peters hemgjorda kaffeost till det - MUMS! 

                                                

                                       Kaffeost och "Lumumba" bjöds det på vid ankomst.


                                       

Från huset hade jag full koll på mina gamla pågatåg som nu finns hos Norrtåg. En märklig känsla att se X11 Kal P Dal susa över bron i Vännäs. Godståg och Inlandsbanetågen rullar även de över varje dag.

I den hemsnickrade röken laddade vi en laxsida och medan vi passade elden och spånet så smuttade vi lite vin och njöt kvällssolen vid älvens is. 
                                     

                                               

                                               

                                               
Laxen åts på tunnbröd med "krypen" ( mandelpotatis ) och Camillas romsås. Fantastiskt gott! Efter maten vankades så bastu och sjävklart till bastu ska man ju bada eller rulla sig i snö. Vi gjorde vårt bästa och lyckades knacka upp lite av det tunna istäcket och kunde iaf lägga oss ner i ca 10 cm djupt vatten. Uppfriskande och småkillarna var eld och lågor! De var riktigt tuffa killar som blev helt bitna på detta vinterbadande. 
Vin, Whisky, samtal och mys innan sängen lockade. 
Nästa dag vaknade vi till solsken och Peter föreslog en skidtur, sagt och gjort. Han gjorde lite mera inköp och jag och Camilla utmanade naturen. Vi insåg dock att det var mycket vatten och inget läge komma över till torr is så vi bytte till promenadskorna. 
Pimpelfiske blev så nästa aktivitet och medan vi mer och mer insåg att solens frånvaro bidrog både till kylda kroppar och framförallt verkade även fisken frysa. Bastun sattes igång och denna dag bastade vi både innan mat och solnedgång. Åter vinterbad och killarna var nog ute 3-4 gånger. Tuffa! 

Peters chiligryta stod på menyn, med myntayoghurt och tortillachips. Fantastiskt gott även detta! Ännu en härlig kväll och kompisprat fram till tretiden på morgonen. 

Idag en skön slapp förmiddag och sedan fick jag skjuts till tåget. En premiärtur i hytten för att studera ERTMS systemet och det är riktigt imponerande. Helt utan signaler och skyltar så känns det mycket märkligt susa fram i 200 och fullständigt lita på att satteliten sänder informationen om hastighetsnedsättningar i tid.... 

En toppenhelg och jag önskar bara att Filippa varit med, hon hade älskat bastubadet, de härliga jättekaninerna, busa med killarna och givetvis spelandet. 

Fotokavalkad som alltid.



Bastubad med öl och mys och givetvis efterföljande bad i den lilla fåran vatten vi hade tillgång till. 

                                      

                                      

                                      

                                               

                                         Pimpelfiske vid älvkorset Vindelälven/Umeälven

                                              

                                       Lite för mycket vatten för skidåkning idag

                                     

                                                             Fanta får lite sallad 


Peter gör egna knivar, MYCKET snygga! 

TACK för en härlig helg! 


1 kommentar:

  1. Härlig helg, är bara förnamnet! Tack själv:-) Till sommaren gör vi om det nån helg, fast i sommartappning!!!
    Nu ska jag se the following och trycka i mig den sista mangon;-)
    Kramelikram!

    SvaraRadera

Tusen tack för att ni lämnar mej en hälsning! Det är kommentarerna som gör bloggen levande. Vill du skriva en rad men inte har ngn egen blogg, välj alternativen "namn" el "anonym" + "publicera". Fyll sedan i den lilla koden som visas i rutan ♥