10 februari 2015

Måkläppen

Två besök till vackra Måkläppen har vi hunnit med, mannen och jag. Senaste turen var den allra sista dagen Naturreservatet håller öppet - den 31 januari - och då var även dottern med. 
Vid första besöket var det för ovanlighetens skull inte så blåsigt och havet var nästan stilla. Längst ut på "kroken" hade vi sällskap av ett gäng nyfikna sälar. 
Måkläppen som är Sveriges äldsta naturreservat 1889, ligger längst ut på Falsterbohalvön och är bara sandrevar runt en moränkulle som efter vind ändrar form men i stort sett ser det ut som en "krok". 
Nu är Måkläppen stängd för allmänheten fram till 31 oktober. Där ute råder totalt förbud för vistelse och även för båtar och farkoster runtom. Gråsäl får sina kutar i mars och Knubbsälen senare runt midsommar och det är för Gråsälen den enda platsen i hela Östersjön. En hel del fåglar häckar här med och detta är anledningen till det totala förbudet så att djurlivet inte störs. 

När vinden inte är så bister och fukten biter sig in i kroppen så är det en fantastisk utflykt. Att gå runt hela tar några timmar och går du mitt i veckan så kan du ha tur att vara helt ensam - då är det fantastiskt! 





Det ligger en hel del diverse bråte som spolats upp på stranden. Delar från båtar, bilar, möbler, flaskor, rep o tampar, lampor, plastförpackningar, nät, skor, stövlar, tyg och kläder,  bräder, kartonger, förpackningar till mat osv osv tom en chilifrukt! 






Jag knatar ut en bit, så långt uppviket på byxorna tillåter och ser om de vill hälsa. Nyfikna men höll sig kvar på sitt avstånd













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tusen tack för att ni lämnar mej en hälsning! Det är kommentarerna som gör bloggen levande. Vill du skriva en rad men inte har ngn egen blogg, välj alternativen "namn" el "anonym" + "publicera". Fyll sedan i den lilla koden som visas i rutan ♥